Wielkanocna szynka duszona w piwie i jabłkach

26 marca 2015 ObiadyWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Zdjęcie nie jest zbyt piękne i nie zachęca ale szynka jest bardzo smaczna, soczysta i krucha. Słodko kwaśny sos na bazie jasnego piwa, odrobiny białego wytrawnego wina, jabłek i cebuli z nutą jałowca. Polecam podane na świąteczny obiad z puree z patatów. Smacznego.

Składniki:

  1. ok 1,2 – 1,5 szynki wieprzowej
  2. 150 ml białego wytrawnego wina
  3. 250 ml jasnego piwa
  4. 2 jabłka golden delicious
  5. 4 średnie szalotki
  6. 2 ząbki czosnku
  7. przyprawy: 1 łyżka czerwonej papryki, po 1/2 łyżeczki chili, imbiru, kilka ziarenek ziela angielskiego i jałowca, odrobina pieprzu ziołowego, tymianek i majeranek, kilka rodzynek, sól
  8. ok 50 ml śmietanki kremówki

Szynkę natrzyj dobrze przyprawami (oprócz ziela ang. i jałowca), solą (ok 1 płaskiej łyżki) i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Wstaw do lodówki na min 24h. Po tym czasie obsmaż z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Zalej winem i piwem, dodaj jałowiec i ziele ang. Dodaj pokrojone w talarki szalotki. Duś do miękkości mięsa ok 1,5 h. Na 15 min przed końcem duszenia dodaj jabłka pokrojone w ósemki. Dalej duś. Gdy jabłka się uprażą wyjmij mięso i zostaw aby odpoczęło, w tym czasie zmiksuj składniki sosu, chwilę odparuj. Dodaj śmietankę. Szynkę pokrój w plastry, podawaj z sosem i puree. Smacznego!!!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>