Spaghetti ze szparagami i cukinią

GD Star Rating
loading...

Niezwykle smaczny makaron, z chrupiącymi szparagami, cukinią młodą cebulką i szynką szwarcwaldzką z akcentem cheddara. Pachnące wiosenne w sumie lekkie i szybkie danie na upalne dni.

Składniki:

  1. makaron spaghetti ok 1/3 opakowania
  2. 2 młode małe cebulki dymki razem  kawałkiem szczypioru
  3. 1/2 małej cukinii
  4. 1/2 pęczka szparagów ale same główki – resztę możesz zużyć do zupy
  5. 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej – możesz zastąpić wędzonym boczkiem
  6. ok 50 g sera żółtego cheddar lub innego ulubionego
  7. po łyżce masła i oleju z pestek winogron lub innego
  8. ok 150 ml śmietanki kremówki
  9. sól, pieprz czarny

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Cukinię pokrój w paseczki. Odkrój główki od szparagów, cebulki pokrój w plasterki. Masło i olej rozgrzej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulkę, szparagi i cukinię oraz porwaną na kawałki szynkę. Duś chwilę aby warzywa delikatnie zmiękły. Dopraw solą i pieprzem. Podlej śmietanką i dwiema łyżkami wody z gotowania makaronu. Włóż ugotowany makaron i delikatnie pomieszaj aby sos pokrył makaron. Wierzch posyp tartym serem. Podawaj od razu. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.