GD Star Rating
loading...
loading...
Obowiązkowo drożdżowe z truskawkami musi się pojawić w sezonie truskawkowym. W zasadzie to prawie nic przy nim nie robisz, sypiesz, a ono samo rośnie. Pyszne nie tylko z truskawkami. Przepis dostałam od siostry, w sieci znalazłam podobne lub taki sam na różnych blogach. Polecam.
Składniki:
- truskawki lub inne sezonowe owoce
- kilka kropel esencji pomarańczowej lub wody z kwiatu pomarańczy
- szczypta soli
- 2 szkl mąki
- 1/3 szkl ciepłego mleka
- 1/2 szkl oleju
- pełna łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 paczuszki drożdży (50g)
Kruszonka:
- 1/2 masła
- 1 szkl cukru
- 6 łyżek mąki
Zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki. Na dno miski rozkrusz drożdże, na nie wysyp cukier i cukier waniliowy. Dalej rozlej roztrzepane całe jajka, olej, olejek pomarańczowy i ciepłe mleko. Na koniec rozsyp mąkę ze szczyptą soli. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 2 godz. Po tym czasie wyrób ciasto mikserem, przełóż do blaszki ułóż owoce i posyp kruszonką. Piecz w temp. 170°C przez 60min.