GD Star Rating
loading...
loading...
Szpinak jest smaczny a przede wszystkim zdrowy, a ta sałatka to pyszna przekąska, serdecznie polecam;
Składniki:
- ok 100 g świeżych liści szpinaku
ok 15 czarnych oliwek
kilka zielonych oliwek
1 łyżka kaparów
1/2 czerwonej cebuli
pomidorki koktajlowe
150 g boczku wędzonego w cienkich plastrach
Sos miodowo-musztardowy:
- ok. 100 ml oliwy z oliwek (ok. 7 łyżek)
- 1,5 łyżki musztardy dijon
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładki sos. Z podanej ilości wyjdzie dość spora ilość dressingu.
Boczek pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na suchej patelni na rumiano. Do salaterki wyłożyć umyty i osuszony szpinak, dodać pokrojone na pół pomidorki, oliwki, kapary, cebulę pokrojoną w piórka, dodać podsmażony ciepły boczek zalać 1/2 sosu i delikatnie wymieszać. w razie potrzeby dodać jeszcze sosu.
Smacznego!