loading...
Tak myślałam co by tu zrobić z jarmużem bo taki ładny leżał sobie w sklepie. I z tego myślenia wyszła tarta, która może być smacznym pomysłem np. na wielkopiątkowy obiad ale nie tylko. Polecam.
Składniki ciasta:
- 100 g masła
- 1,5 szkl mąki
- żółtko
- szczypta soli
- gdyby nie dało się zagnieść dodaj łyżkę lodowatej wody
Farsz:
- 100 g liści jarmużu
- 100 g liści szpinaku
- 100 g serka wiejskiego
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki czosnku suszonego
- sól i pieprz
- 3 -4 jajka
- ok 50 g sera bursztyn startego na bardzo drobnych oczkach tarki
- dodatkowo na sos: 100 ml śmietanki 30% + jajko, tymianek, cząber, sól i pieprz
Składniki ciasta szybko połącz ze sobą, zagnieć jednolite ciasto. Wstaw do lodówki na ok 15 min. Liście jarmużu i szpinaku umyj, w razie potrzeby jarmuż pokrój na mniejsze kawałki, zeszklij na maśle, dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem. Dodaj serek wiejski i delikatnie wymieszaj. Składniki sosu dokładnie wymieszaj dodaj przyprawy. Ciastem wylep foremkę na tartę, nakłuj widelcem, wyłóż papierem i dla obciążenia wysyp groch lub fasolę aby ciasto nie urosło a baki się nie zsunęły podczas zapiekania. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiecz ok 15 min. Po tym czasie wypełnij farszem zalej sosem, potrząśnij foremką aby masa się wyrównała. Zasyp serem. Wstaw do piekarnika na ok 20 min. Na ok trzy min. przed końcem pieczenia wybij na wierzch tarty jajka i zapiekaj. Podawaj z sałatą.
Tarta z jajkami sadzonymi i jarmużem,