loading...
Wspaniała włoska przekąska na zabicie małego głodu, szybko się ją robi i smakuje wyśmienicie, oczywiście dla Tych, którzy lubią pomidory z bazylią oraz delikatną nutą czosnku. Trudno w porze zimowej o dobre pomidory, można je zastąpić pomidorkami koktajlowymi, które w zimie lepiej smakują od pomidorów tradycyjnych.
Składniki:
bagietka
pęczek świeżej bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 pomidory
sól
oliwa z oliwek do skropienia bagietki
tarty ser mozzarella
Z bazylii oberwać listki (zostawić trochę do dekoracji i pomidorów) zmiksować z oliwą i czosnkiem na pastę. Pomidory pokroić w kostkę dodać kilka posiekanych listków bazylii, wymieszać. Bagietkę pokroić na kromki z jednej strony skropić oliwą z oliwek z drugiej posmarować pastą
z bazylii, podpiec na patelni grillowej z obu stron lub w piekarniku na ruszcie, aż nabiorą złotego koloru. Posypać serem i zapiekać ok 1 min
w piekarniku. Wyjąć z pieca wyłożyć pomidory, posolić i od razu serwować.
Smacznego:)