Bruschetta

5 marca 2013 Przekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Wspaniała włoska przekąska na zabicie małego głodu, szybko się ją robi i smakuje wyśmienicie, oczywiście dla Tych, którzy lubią pomidory z bazylią oraz delikatną nutą czosnku. Trudno w porze zimowej o dobre pomidory, można je zastąpić pomidorkami koktajlowymi, które w zimie lepiej smakują od pomidorów tradycyjnych.

Składniki:

bagietka

pęczek świeżej bazylii

4 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

2 pomidory

sól

oliwa z oliwek do skropienia bagietki

tarty ser mozzarella

Z bazylii oberwać listki (zostawić trochę do dekoracji i pomidorów) zmiksować z oliwą i czosnkiem na pastę. Pomidory pokroić w kostkę dodać kilka posiekanych listków bazylii, wymieszać. Bagietkę pokroić na kromki z jednej strony skropić oliwą z oliwek z drugiej posmarować pastą
z bazylii, podpiec na patelni grillowej z obu stron lub w piekarniku na ruszcie, aż nabiorą złotego koloru. Posypać serem i zapiekać ok 1 min
w piekarniku. Wyjąć z pieca wyłożyć pomidory, posolić i od razu serwować.

Smacznego:)

 

 

 

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>