Panna Cotta

5 marca 2013 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

Szybki, pyszny, włoski deser zachwyci na pewno nawet wymagającego gościa.

Składniki:

  • 1 szkl. śmietanki 30 %
  • 1 szkl. mleka 3,2 %
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • mus owocowy (truskawkowy, malinowy lub jagodowy) lub polewa czekoladowa to,  na co mamy ochotę

Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody, śmietanę z mlekiem, cukrem i esencją waniliową zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w gorącym płynie namoczoną żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia. Przelać do kokilek lub silikonowej foremki na muffiny, odstawić do wystygnięcia i schłodzić w lodówce ok 4-5 godzin. Chłodny deser przełożyć na talerzyki i polać ulubionym sosem. Smacznego.

 

 Pyszności….

 

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>