Chlebek na drożdżach

29 grudnia 2014 KolacjePieczywoPrzekąskiŚniadania  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Bardzo, ale to bardzo szybki przepis na bardzo smaczny chlebek, który szybko wyrasta, smakuje jak na zakwasie, nie pozostaje nic innego tylko go wypróbować.

Składniki:

  1. 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
  2. 50 g drożdży
  3. 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  4. 2 łyżeczki soli
  5. 2 łyżeczki cukru
  6. 2 łyżki octu
  7. po 3 łyżki ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnianego
  8. ok 0,5 l ciepłej wody i ok 0,5 l gazowanej wody

Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj trochę ciepłej wody i odstaw do wyrośnięcia. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj oliwę lub olej, sól, ocet i ziarna. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Partiami dodawaj wodę, uważając aby ciasto nie było za rzadkie. Nie wyrabiaj zbyt długo. Pozostaw do wyrośnięcia na ok 15-20 min. Po tym czasie wyrośniętą masę nakłuj widelcem aby wypuścić powietrze, przełóż do blaszki. Zasyp delikatnie mąką i ukośnie ponacinaj. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piecz ok 40 min do 1 godziny. Pyszny jeszcze delikatnie ciepły z masełkiem. Polecam do wypróbowania.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>