Kartacze inaczej

GD Star Rating
loading...

Tradycyjne kartacze robi się z połowy ziemniaków gotowanych i połowy ziemniaków surowych tartych. Ja poszłam na lekką łatwiznę i zrobiłam tylko z ziemniaków gotowanych. Były bardzo pyszne i tak się zastanawiam, które lepsze świeżo gotowane czy odgrzane.

Składniki:

  1. 3 szkl ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę
  2. 3/4 szkl mąki pszennej
  3. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  4. 1 jajko

Farsz:

  1. ok 1/2 kg łopatki lub karkówki wieprzowej gotowanej w wywarze warzywnym
  2. 1 mała marchewka z wywaru
  3. 1/2 średniej cebulki
  4. sól, pieprz czarny, 1 łyżka majeranku
  5. 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  1. kiełbasa lub boczek
  2. 1/4 cebulki
  3. olej

Ugotowane mięso przepuść przez maszynkę razem z marchewką. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Na oleju zeszklij cebulkę pokrojona w kostkę, dodaj do mięsa i wymieszaj. Do ziemniaków dodaj mąki i jajko. Wyrób szybko gładkie ciasto. Z ciasta rób średnie kółka, nakładaj farsz i formuj podłużne kluski. Gotuj w osolonym wrzątku ok 5 min od wypłynięcia. Podawaj z okrasą z boczku lub kiełbasy z cebulą. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *