Faszerowane cukinie

GD Star Rating
loading...

Na dość lekki obiad myślę, że również świąteczny, faszerowane cukinie. Nie tylko schaby i szynki pod różnym wydaniem ale faszerowane warzywa również zrobią smaczne wrażenie. Polecam.

Składniki:

  1. 3 okrągłe cukinie
  2. ok 25 dag mięsa mielonego z łopatki
  3. 1/4 czerwonej papryki
  4. 6 średnich pieczarek
  5. średnia szalotka
  6. jajko
  7. przyprawy: sól, pieprz czarny,
  8. po pół łyżeczki tymianku, cząbru i bazylii, szczypta czerwonej papryki
  9. 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  10. 2 łyżki bułki tartej
  11. olej do smażenia
  12. oliwa z oliwek

Cukinii odetnij czapeczki i wydrąż środki. Pokrój w kostkę, paprykę i szalotkę również. Pieczarki posiekaj nie za grubo. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju pieczarki, dodaj szalotkę, paprykę i środki cukinii. Dopraw przyprawami i ziołami. Do mięsa dodaj jajko, bułkę tartą i podsmażone warzywa. Podsmaż delikatnie na małej ilości oleju lub bez tylko do ścięcia mięsa. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Faszeruj cukinie. Skrop oliwą z oliwek i wstaw przykryte folią aluminiową do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 45 min. Podawaj z sałatą. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.