GD Star Rating
loading...
loading...
Dziś polecam chrust – faworki. Niezwykle kruche i delikatne. Zarys przepisu pochodzi ze starego wydania „Kuchni polskiej”. Niestety nie jestem w stanie podać roku wydania bo książka jest tak stara, że pierwsze i ostatnie strony gdzieś dawno zostały zawieruszone. Mogę tylko podejrzewać, że są to lata ’60-’70. Książka należała do babci, która wielokrotnie z niego przygotowywała faworki. Wychodzą bardzo dobre. Polecam.
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 3 żółtka, sól
- 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 %
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- 50 dag tłuszczu do smażenia
- 10 dag cukru pudru
- wanilia
Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Dobrze zbić wałkiem, żeby nabrało powietrza. Wałkować dość cienko, wycinać prostokąty z nacięciem w środku i przewijać. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Osączyć oprószyć cukrem pudrem z wanilią. Smacznego.