Domowe pączki

GD Star Rating
loading...

Tłusty czwartek już za nami, ile pączków zjedliście? Osobiście myślę, że w tym właśnie dniu jeśli nie zrobimy sami przysmaków “tłusto-czwartkowych” to dobrych nie zjemy. Czemu nie zadać sobie trochę wysiłku i zrobić domowe pączki. Wbrew pozorom przygotowanie ich nie zajmuje aż tak dużo czasu. Zazwyczaj robię pączki na “oko”. Mąka, mleko, spora ilość żółtek, minimalna ilość cukru, spirytus i drożdże. Ciasto długo wyrabiane żeby miało jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Zawsze wychodziły i były smaczne. Dzisiaj wypróbowałam przepis z książki  “Kuchnia polska” stare wydanie lata ’60-’70. Polecam.

Składniki:

  1. 1 kg mąki
  2. 10 dag drożdży
  3. 10-15 dag cukru
  4. ok 1/2 l mleka
  5. 7 żółtek
  6. 1 jajo, sól
  7. 5-6 łyżek oliwy, oleju rafinowanego albo 10 dag masła
  8. 1/3 l. wanilii
  9. 1 kieliszek spirytusu
  10. sok i skórka z cytryny
  11. 1-1,5 kg tłuszczu do smażenia (smalec, ceres, olej rafinowany)
  12. 10 dag cukru w mączce do posypania
  13. 40 dag marmolady lub konfitur osączonych

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dag mąki i mleka. Gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości dobrej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok z cytryny i skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i alkohol. (Ja wszystkie składniki dodałam do mąki i wyrabiałam ciasto w misce). Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i odstawać od ręki (słyszałam o takim sposobie aby przy wyrabianiu ciasta unieść je 500 razy) i ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Pozostawić do wyrośnięcia i gdy tylko zacznie rosnąć wyrabiać pączki. Nabierać małe porcje ciasta, nadziewać marmoladą, dokładnie zlepiać i formować kule. Zlepieniem kłaść na spód. Kiedy ostatni pączek się wyrobi, pierwszy można smażyć. Smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu zlepieniem do dołu pod przykryciem. Gdy się zrumienią podnieść pokrywę, obrócić i dosmażyć bez przykrycia. Można sprawdzić patyczkiem czy się usmażyły. Osączyć i posypać cukrem w mączce z wanilią. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *