loading...
…i nadszedł czas na przepyszne jabłka, które uwielbiam szczególnie w szarlotce, strudlach, struclach, cieście drożdżowym i na wiele innych sposobów. A dziś jabłecznik. Pyszne kruche ciasto, rozpływające się w ustach, lekka pianka i słodko kwaśne jabłka. Przepis odzyskany ze starych „mamusinych” zapisków ze smakiem przypomniał dawne czasy. Polecam.
Składniki ciasta:
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 6 żółtek
- 1 masło 82 %
- 3 łyżki smalcu
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
Składniki nadzienia:
- 1 1/2 kg obranych jabłek – antonówka lub szara reneta
- 4 łyżki cukru do jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 6 białek
- 1 szklanka cukru do białek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki ciasta razem posiekaj. Zagnieć szybko ciasto, owiń je w folią spożywczą i włóż do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Jedną włóż do lodówki, a drugą wyłóż blaszkę i zapiecz na lekko rumiano.
Obrane jabłka zetrzyj na tarce jarzynowej. Jeśli to będzie antonówka odciśnij trochę sok. Odparuj w garnku często mieszając, dodaj cukier i cynamon.
Usmażone jabłka wyłóż na podpieczony spód. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę dodaj cukier i dalej ubijaj, aż białka będą lśniące dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na jabłka, zetrzyj drugą część ciasta. Piecz w temp. 180°C ok 45 min, aż wierzch ciasta będzie złoty. W zamrażalniku miałam kawałek ciasta kruchego z kakao, starłam dodatkowo na wierzch. Smacznego.
Jabłecznik,