Jabłecznik

5 września 2014 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

…i nadszedł czas na przepyszne jabłka, które uwielbiam szczególnie w szarlotce, strudlach, struclach, cieście drożdżowym i na wiele innych sposobów. A dziś jabłecznik. Pyszne kruche ciasto, rozpływające się w ustach, lekka pianka i słodko kwaśne jabłka. Przepis odzyskany ze starych „mamusinych” zapisków ze smakiem przypomniał dawne czasy. Polecam.

Składniki ciasta:

  1. 1 szkl. mąki krupczatki
  2. 2 szkl. mąki pszennej
  3. 6 żółtek
  4. 1 masło 82 %
  5. 3 łyżki smalcu
  6. 3/4 szkl. cukru pudru
  7. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

Składniki nadzienia:

  1. 1 1/2 kg obranych jabłek – antonówka lub szara reneta
  2. 4 łyżki cukru do jabłek
  3. 1/2 łyżeczki cynamonu
  4. 6 białek
  5. 1 szklanka cukru do białek
  6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki ciasta razem posiekaj. Zagnieć szybko ciasto, owiń je w folią spożywczą i włóż do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Jedną włóż do lodówki, a drugą wyłóż blaszkę i zapiecz na lekko rumiano.

Obrane jabłka zetrzyj na tarce jarzynowej. Jeśli to będzie antonówka odciśnij trochę sok. Odparuj w garnku często mieszając, dodaj cukier i cynamon.

Usmażone jabłka wyłóż na podpieczony spód. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę dodaj cukier i dalej ubijaj, aż białka będą lśniące dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na jabłka, zetrzyj drugą część ciasta. Piecz w temp. 180°C ok 45 min, aż wierzch ciasta będzie złoty. W zamrażalniku miałam kawałek ciasta kruchego z kakao, starłam dodatkowo na wierzch. Smacznego.

Jabłecznik, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>