Piernikowe ciasto marchewkowe

18 grudnia 2017 Boże NarodzenieCiasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Niezwykle aromatyczne ciasto marchewkowe o smaku piernika. Sprawdzi się na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Jego zaletą jest to, że szybko się je robi, do jego wykonania nie potrzebujesz miksera. Jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Możesz je przygotować w ostatniej chwili… Polecam.

Składniki:

  1. 3 jajka
  2. 3/4 szkl oleju
  3. 3/4 szkl cukru
  4. łyżka cukru waniliowego
  5. łyżeczka cynamonu
  6. łyżeczka kardamonu
  7. łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  8. łyżeczka imbiru
  9. kopiasta łyżka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
  10. garść orzechów włoskich
  11. łyżka mielonych migdałów
  12. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (niech będzie to pełna łyżeczka i pół)
  13. 3 luźne szkl tartej marchewki na drobnej jarzynowej tarce ok 30 dag
  14. ok 2 szkl mąki

Wymieszaj wszystkie składniki rózgą lub łyżką. Przełóż do natłuszczonej foremki i piecz ok 45-50 min do suchego patyczka.

Lukier:

  1. 0,5 szkl cukru pudru
  2. sok z cytryny – z ok 1/4

Utrzyj cukier z sokiem z cytryny i polej chłodny placek.

Smacznego!!!

Piernikowe ciasto marchewkowe, 5.0 out of 10 based on 1 rating

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>