Sałata z serem pleśniowym i szynką włoską

GD Star Rating
loading...

Na szybką przekąskę polecam mieszankę sałat z szynką parmeńską serem pleśniowym blue oraz figami. Wszystko polane delikatnym sosem miodowo musztardowym.

Składniki:

  1. mieszanka sałat z roszponką
  2. kilka plastrów szynki parmeńskiej
  3. 150 g sera z niebieską pleśnią
  4. garść orzechów włoskich
  5. 3 figi

Dressing:

  1. 3 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
  2. 1,5 łyżki musztardy ostrej dijon lub sarepskiej
  3. sok z cytryny do smaku ok.1 łyżeczki
  4. szczypta soli i pieprzy świeżo mielonego

Składniki dressingu dokładnie wymieszaj – do tej czynności polecam wykorzystać mały słoiczek – umieścić w nim wszystkie składniki i energicznie wymieszaj. Odstaw aby smaki się przegryzły.

Sałatę rozłożyć na talerzu, na niej poukładać szynkę, pokruszony ser, pokrojone w ćwiartki figi, posypać orzechami i polać wszystko dressingiem.

Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Website Protected by Spam Master