Szybki pasztet do smarowania

21 grudnia 2017 BezglutenoweBoże NarodzenieKolacjePrzekąskiŚniadaniaWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Szybki drobiowo-wątróbkowy pasztet do smarowania, podany z borówką lub żurawiną. Myślę, że sprawdzi się jako przekąska na świątecznym stole.

Składniki:

  1. 2 pałki z kurczaka
  2. 30 dag wątróbki z indyka
  3. 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  4. 2 grzyby suszone
  5. 20 ml koniaku
  6. cebula
  7. sól wg uznania
  8. pieprz – grubo mielony
  9. 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  10. 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  11. 100 g masła

Kurczaka przypraw solą i pieprzem, podsmaż na 2 łyżkach masła i duś pod przykryciem do miękkości, razem z pokruszonymi grzybami. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Pod koniec duszenia dodaj cebulę i wątróbkę, podlej koniakiem. Duś przez chwilę ale nie za długo. Przestudź, oddziel mięso od kości, dodaj resztę masła oraz żółtka. Dopraw solą, pieprzem grubo-mielonym, gałką i zielem angielskim. Wszystko zmiksuj na gładki krem. Przechowuj w lodówce. Podawaj z żurawiną lub borówką.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>