GD Star Rating
loading...
loading...
Szybki drobiowo-wątróbkowy pasztet do smarowania, podany z borówką lub żurawiną. Myślę, że sprawdzi się jako przekąska na świątecznym stole.
Składniki:
- 2 pałki z kurczaka
- 30 dag wątróbki z indyka
- 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- 2 grzyby suszone
- 20 ml koniaku
- cebula
- sól wg uznania
- pieprz – grubo mielony
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 100 g masła
Kurczaka przypraw solą i pieprzem, podsmaż na 2 łyżkach masła i duś pod przykryciem do miękkości, razem z pokruszonymi grzybami. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Pod koniec duszenia dodaj cebulę i wątróbkę, podlej koniakiem. Duś przez chwilę ale nie za długo. Przestudź, oddziel mięso od kości, dodaj resztę masła oraz żółtka. Dopraw solą, pieprzem grubo-mielonym, gałką i zielem angielskim. Wszystko zmiksuj na gładki krem. Przechowuj w lodówce. Podawaj z żurawiną lub borówką.