Roladki schabowe

10 stycznia 2017 Boże NarodzenieObiadyWielkanoc  2 Komentarze

GD Star Rating
loading...

A na obiad proponuję roladki schabowe w sosie winno-śmietanowym.

Składniki:

  1. 4 plastry schabu bez kości
  2. papryka czerwona
  3. duża cebula
  4. ok 1,5 szkl białego półsłodkiego wina
  5. odrobina śmietanki 30%
  6. sól, papryka słodka oraz ostra – mielona
  7. odrobina oleju do podsmażenia roladek

Plastry schabu delikatnie rozbij, przypraw solą i paprykami. Odstaw na 30 min. W tym czasie z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki, a cebulę w piórka. Na plastrach schabu wzdłuż dłuższego brzegu ułóż po 2 paski papryki i piórko cebuli. Zwiń ściśle. Podsmaż na lekko złoty kolor, odłóż na bok. Resztę pasków papryki i cebuli wrzuć na patelnię po smażeniu mięsa. Chwilę podsmażaj następnie zalej winem i włóż roladki. Duś na małym ogniu ok 30-40 min w razie potrzeby dopraw i ewentualnie uzupełnij płyn odrobiną bulionu lub wina. Sos zagęść śmietanką. Smacznego!

2 komentarze do Roladki schabowe

  • Amatorka tradycyjnej kuchni  powiedz:

    Roladki ze schabu często goszczą w moim domu, ale zwykle do farszu używam pieczarek albo wędliny i ogórka. Nigdy nie próbowałam nadziewać roladek papryką, ale teraz widzę, że takie połączenie świetnie się prezentuje. Danie wygląda lekko i kolorowo, a sos winno-śmietanowy pięknie pasuje do całości. Niby zwykłe roladki, a jednak w zupełnie nowej, bardziej wykwintnej (i odchudzonej) wersji. Dzięki za pomysł!

    GD Star Rating
    loading...
    GD Star Rating
    loading...
    • gotowanie z sercem  powiedz:

      Bardzo dziękuję za miły komentarz i zachęcam do wypróbowania.

      GD Star Rating
      loading...
      GD Star Rating
      loading...

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>