Sernik z brzoskwiniami

10 kwietnia 2013 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

Klasyczny serniczek z brzoskwiniami…. Polecam

Podaję mój przepis na ciasto kruche, które jest podstawą prawie wszystkich moich kruchych wypieków. Pachnące masłem, kruche i bardzo delikatne, rozpływa się w ustach.

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła – najlepiej 82 % tł.
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie 2 łyżki bardzo zimnej wody – gdyby nie chciało się zagnieść

Wszystkie składniki posiekaj nożem, szybko zagnieć i wstaw w chłodne miejsce, żeby odpoczęło.

Do przygotowania sera użyj:

  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
  • 1 serek homogenizowany (400g)
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 masło (200g)
  • ok 1 szkl cukru pudru
  • esencja pomarańczowa (kilka kropel)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Masło ukręć na puch do białości, dodawaj po łyżce sera. Następnie dodaj żółtka, budyń, mąkę kukurydzianą, kilka kropel esencji pomarańczowej. Wszystko dokładnie zmiksuj. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaj cukier i dalej ubijaj do uzyskania lśniącej piany. Dodaj do sera i delikatnie wymieszaj.

Ciasto kruche podziel na dwie część (2/3 i 1/3). Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż blaszkę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na spód wyłóż ser. Na ser poukładaj cząstki brzoskwini. Zetrzyj pozostałą część ciasta na wierzch. Piecz w tem. 170 st C ok 1 godziny.

SMACZNEGO!!!

 

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>