Szynka pieczona w piwie z owocami

25 marca 2013 ObiadyWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Pyszne słodko ostre mięsko wprost na świąteczny stół.

Składniki:

  • ok 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 0,5 l piwa
  • kilka suszonych fig, śliwek, żurawin
  • 3 brzoskwinie z puszki lub świeże
  • 3 średnie kwaśne jabłka
  • główka czosnku
  • większa cebula

Przyprawy:

  • chili w płatkach
  • sól
  • czarny pieprz
  • słodka papryka
  • opcjonalnie przyprawa uniwersalna do mięs
  • masło do przysmażenia mięsa

Wymieszać przyprawy i natrzeć nimi mięso. Powinno się marynować ok doby. Po tym czasie obsmażyć mięso na maśle z każdej strony. Włożyć do naczynia żaroodpornego zalać piwem wrzucić suszone owoce. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i piec z termoobiegiem ok 1,5 h od czasu do czasu sprawdzając czy płyn za bardzo nie odparował. Po tym czasie dodać brzoskwinie, jabłka ze skórką pokrojone na ćwiartki, czosnek (całą główkę przekrojoną na pół) oraz pokrojoną w większe części cebulę. Wszystko przykryć i piec jeszcze ok 1h. Podawać z puree ziemniaczane.

 

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>