GD Star Rating
loading...
loading...
Pyszne słodko ostre mięsko wprost na świąteczny stół.
Składniki:
- ok 1,5 kg szynki wieprzowej
- 0,5 l piwa
- kilka suszonych fig, śliwek, żurawin
- 3 brzoskwinie z puszki lub świeże
- 3 średnie kwaśne jabłka
- główka czosnku
- większa cebula
Przyprawy:
- chili w płatkach
- sól
- czarny pieprz
- słodka papryka
- opcjonalnie przyprawa uniwersalna do mięs
- masło do przysmażenia mięsa
Wymieszać przyprawy i natrzeć nimi mięso. Powinno się marynować ok doby. Po tym czasie obsmażyć mięso na maśle z każdej strony. Włożyć do naczynia żaroodpornego zalać piwem wrzucić suszone owoce. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i piec z termoobiegiem ok 1,5 h od czasu do czasu sprawdzając czy płyn za bardzo nie odparował. Po tym czasie dodać brzoskwinie, jabłka ze skórką pokrojone na ćwiartki, czosnek (całą główkę przekrojoną na pół) oraz pokrojoną w większe części cebulę. Wszystko przykryć i piec jeszcze ok 1h. Podawać z puree ziemniaczane.