Tarta z owocami

12 lipca 2014 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

Czerwiec był miesiącem truskawek, lipiec rozpieszcza nas pachnącymi malinami, borówkami, jagodami…Wszystkie owoce możesz wykorzystać do tarty na setki sposobów.

Tarta to świetny pomysł na letni deser z owocami. Kruchy spód, lekki, budyniowy, rozpływający się w ustach krem świetnie łączy się ze świeżymi owocami. 

Składniki na spód:

  1. 3,5 szkl mąki krupczatki
  2. 200 g masła
  3. 1 żółtko
  4. 1/2 szkl cukru pudru
  5. 1 łyżka śmietany 36 %
  6. szczypta soli

Podane składniki posiekaj nożem i szybko zagnieć nie ogrzewając ciasta zbyt długo w rękach. Owiń w folię i włóż do lodówki na minimum  30 minut. Po tym czasie posmarowaną masłem formę (ok. 24 cm) wylep ciastem razem z brzegami. Nakłuj widelcem aby nie wyrosło. Piecz w temp. 200ºC ok 15-20 min., aż ciasto będzie złote. Wyjmij i ostudź. Jeśli używasz blaszki do traty z wklęsłym dnem, wyjmij kruchy placek i obróć go do góry nogami. We wgłębienie wylejesz krem.

Składniki kremu budyniowego:

  1. 1/2 l mleka
  2. 2/3 szkl mąki
  3. 3 żółtka
  4. 1/4 szkl cukru
  5. esencja waniliowa lub ziarenka z 1 laski wanilii
  6. skórka otarta z cytryny

Ubij wszystkie składniki. Postaw na ogniu i cały czas mieszaj aby się nie przypaliło i nie powstały grudki. Gotuj, aż powstanie gęsty krem. Wystudź i wyłóż na kruchy spód. Na kremie poukładaj ulubione sezonowe owoce. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>