GD Star Rating
loading...
loading...
Ostatnio dość często na szybki obiad lub później zimną przekąskę robię różne tarty, a że teraz mamy kurki pomyślałam o tarcie z kurkami z dodatkiem cukinii. Szybki przepis na ciasto i nieskomplikowane nadzienie pod lekkim sosem. Polecam.
Składniki ciasta:
- 2,5 szkl mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki nadzienia:
- 20 dag kurek
- 1 mała cukinia
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku
Składniki sosu:
- 1 jajko
- 200 g jogurtu naturalnego dość gęstego
- serek wiejski naturalny
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy “zatar” – turecka przyprawa do kupienia w internetowych sklepach tureckich
- 100 g sera “grana padano”
Składniki ciasta szybko zagnieć. Ciasto włóż do lodówki na ok 1 godz. Składniki sosu bez sera dokładnie wymieszaj do pozyskania jednolitej konsystencji. Kurki oczyść i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Na maśle zeszklij cebulę pokrojoną w piórka, dodaj odcedzone kurki. Chwilę podsmażaj. Dodaj cukinię pokojoną w kostkę i jeszcze chwilę podsmażaj, aż cukinia delikatnie zmięknie. Ciasto rozwałkuj, wylep nim posmarowaną masłem foremkę, ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 ° C na ok 20 min. Po tym czasie wyjmij podpieczone ciasto wypełnij farszem, zalej sosem. Na wierzch zetrzyj na drobnej tarce ser. Zapiekaj w piekarniku do uzyskania złotego wierzchu. Smacznego.