Tarta z kurkami i cukinią

20 lipca 2014 KolacjeObiadyPrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 Ostatnio dość często na szybki obiad lub później zimną przekąskę robię różne tarty, a że teraz mamy kurki  pomyślałam o tarcie z kurkami z dodatkiem cukinii. Szybki przepis na ciasto i nieskomplikowane nadzienie pod lekkim sosem. Polecam.

Składniki ciasta:

  1. 2,5 szkl mąki
  2. 200 g masła
  3. 1 jajko
  4. 1/2 łyżeczki soli

Składniki nadzienia:

  1. 20 dag kurek
  2. 1 mała cukinia
  3. 1 mała cebula
  4. 2 łyżki masła
  5. 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  6. sól do smaku

Składniki sosu:

  1. 1 jajko
  2. 200 g jogurtu naturalnego dość gęstego
  3. serek wiejski naturalny
  4. 2 łyżki śmietany kremówki
  5. 1/2 łyżeczki soli
  6. 1 łyżeczka przyprawy “zatar” – turecka przyprawa do kupienia w internetowych sklepach tureckich
  7. 100 g sera “grana padano”

Składniki ciasta szybko zagnieć. Ciasto włóż do lodówki na ok 1 godz. Składniki sosu bez sera dokładnie wymieszaj do pozyskania jednolitej konsystencji. Kurki oczyść i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Na maśle zeszklij cebulę pokrojoną w piórka, dodaj odcedzone kurki. Chwilę podsmażaj. Dodaj cukinię pokojoną w kostkę i jeszcze chwilę podsmażaj, aż cukinia delikatnie zmięknie. Ciasto rozwałkuj, wylep nim posmarowaną masłem foremkę, ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 ° C na ok 20 min. Po tym czasie wyjmij podpieczone ciasto wypełnij farszem, zalej sosem. Na wierzch zetrzyj na drobnej tarce ser. Zapiekaj w piekarniku do uzyskania złotego wierzchu. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>