Placki z cukinii

11 sierpnia 2014 KolacjeObiadyPrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 Szybkie, proste, bardzo smaczne, chrupiące placuszki. Mogą stanowić dodatek do mięsa lub samodzielne danie podane z jogurtem, śmietaną lub innym ulubionym sosem.

 Składniki:

  1.  średnia cukinia – najlepiej dość cienka bez pestek lub dwie mniejsze
  2. 2 jajka
  3. 1/2 cebuli
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 4 czubate łyżki mąki
  6. 1 mały oscypek
  7. 150 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  8. 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz
  9. oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj jajka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany lub przeciśnięty czosnek, mąkę, starty na tarce oscypek, przesmażony na złoto boczek, zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i smaż na tłuszczu na złoty kolor. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>