GD Star Rating
loading...
loading...
Szybkie, proste, bardzo smaczne, chrupiące placuszki. Mogą stanowić dodatek do mięsa lub samodzielne danie podane z jogurtem, śmietaną lub innym ulubionym sosem.
Składniki:
- średnia cukinia – najlepiej dość cienka bez pestek lub dwie mniejsze
- 2 jajka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 czubate łyżki mąki
- 1 mały oscypek
- 150 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj jajka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany lub przeciśnięty czosnek, mąkę, starty na tarce oscypek, przesmażony na złoto boczek, zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i smaż na tłuszczu na złoty kolor. Smacznego.