GD Star Rating
loading...
loading...
A gdy nie zdążysz nastawić zakwasu na barszcz lub żurek polecam – równie smaczny – barszcz biały bez zakwasu.
Składniki:
- 4 kawałki surowej białej kiełbasy
- kawałek wędzonej kiełbasy,
- kawałek wędzonych żeberek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka chrzanu
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu,
- ewentualnie woda z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty – trochę więcej niż 1-2 łyżki
- ok 100 -150 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki mąki
- przyprawy: majeranek, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz czarny
Z kiełbas, żeberek i warzyw z czosnkiem ugotuj wywar z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i majeranku. Zrób zaprawkę z rozmieszanej mąki z wodą i dodaj do wywaru. Dalej dopraw solą, pieprzem i chrzanem. Zakwaś octem, sokiem z cytryny lub wodą z ogórków lub kapusty. Na końcu dodaj śmietankę. Podawaj z jajem ugotowanym na twardo. Smacznego!