Beza Pawłowej – torcik bezowy

23 kwietnia 2013 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Szlachetny deser, chrupiący na zewnątrz i delikatny, wilgotny w środku, rozpływający się w ustach. To taki torcik bezowy. Tradycyjnie z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Dobry sposób na zużycie niewykorzystanych białek a przy tym elegancko się prezentuje. Polecam.

Składniki bezy:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem:

  • 1 l śmietanki kremówki 30%
  • utrwalacz do śmietany (ilość uzależniona od wskazówek na opakowaniu)

Dodatkowo: owoce wg upodobań świeże lub z syropu, polewa czekoladowa.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier waniliowy oraz dodawaj po łyżce cukru pudru nadal ubijając. Beza powinna być bardzo sztywna i gładka. Dalej dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na blaszce rozłóż papier i rozsmaruj bezę. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 150 st. C i od razu zmniejsz na 120 st. C. Piecz a w zasadzie susz bezę ok 1,5 h. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę aż wystygnie. Ubij śmietankę z utrwalaczem wyłóż na bezę udekoruj owocami i od razu wydawaj.

 

 

 

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>