loading...
Szlachetny deser, chrupiący na zewnątrz i delikatny, wilgotny w środku, rozpływający się w ustach. To taki torcik bezowy. Tradycyjnie z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Dobry sposób na zużycie niewykorzystanych białek a przy tym elegancko się prezentuje. Polecam.
Składniki bezy:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Krem:
- 1 l śmietanki kremówki 30%
- utrwalacz do śmietany (ilość uzależniona od wskazówek na opakowaniu)
Dodatkowo: owoce wg upodobań świeże lub z syropu, polewa czekoladowa.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier waniliowy oraz dodawaj po łyżce cukru pudru nadal ubijając. Beza powinna być bardzo sztywna i gładka. Dalej dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na blaszce rozłóż papier i rozsmaruj bezę. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 150 st. C i od razu zmniejsz na 120 st. C. Piecz a w zasadzie susz bezę ok 1,5 h. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę aż wystygnie. Ubij śmietankę z utrwalaczem wyłóż na bezę udekoruj owocami i od razu wydawaj.