GD Star Rating
loading...
loading...
Kiedyś przeglądając jakiś magazyn kulinarny napotkałam przepis na owe ciasto. Trochę go zmodyfikowałam. Wyszło bardzo ciekawe połączenie smaków. Kruchy spód, kwaskawy środek i słodka śmietana – ciekawe połączenie. Ciasto szybko się robi i dobrze smakuje. Polecam.
Składniki na spód:
- 250 g herbatników zbożowych
- 100 g masła
Składniki na masę:
- 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego
- 4 żółtka
- ok. 150 ml soku z cytryny
- 250 g serka homogenizowanego
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 utrwalacze do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Herbatniki pokrusz, dodaj stopione masło. Wyłóż na blaszkę i zapiecz ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Żółtka zmiksuj z mlekiem, serkiem i mąką kukurydzianą, dodaj powoli sok z cytryny. Wylej na blaszkę z podpieczonym spodem i piecz w temp. 175 st. C przez 25 min. aż wierz ciasta będzie złoty. Wystudź. Przed podaniem ubij śmietankę z cukrem pudrem i utrwalaczami wyłóż na ciasto. Smacznego.