Key Lime Pie – inaczej

17 kwietnia 2014 Boże NarodzenieCiasta i deseryWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Kiedyś przeglądając jakiś magazyn kulinarny napotkałam przepis na owe ciasto. Trochę go zmodyfikowałam. Wyszło bardzo ciekawe połączenie smaków. Kruchy spód, kwaskawy środek i słodka śmietana – ciekawe połączenie. Ciasto szybko się robi i dobrze smakuje. Polecam.

Składniki na spód:

  1. 250 g herbatników zbożowych
  2. 100 g masła

Składniki na masę:

  1. 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego
  2. 4 żółtka
  3. ok. 150 ml soku z cytryny
  4. 250 g serka homogenizowanego
  5. 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  6. 300 ml śmietany kremówki
  7. 2 utrwalacze do śmietany
  8. 2 łyżki cukru pudru

Herbatniki pokrusz, dodaj stopione masło. Wyłóż na blaszkę i zapiecz ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Żółtka zmiksuj z mlekiem, serkiem i mąką kukurydzianą, dodaj powoli sok z cytryny. Wylej na blaszkę z podpieczonym spodem i piecz w temp. 175 st. C przez 25 min. aż wierz ciasta będzie złoty. Wystudź. Przed podaniem ubij śmietankę z cukrem pudrem i utrwalaczami wyłóż na ciasto. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>