Krokieciki z kapustą i grzybami

5 stycznia 2015 Boże NarodzenieObiadyPrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Krokiety z kapustą i grzybami – tradycyjnie do czerwonego barszczu, – tradycyjnie na Boże Narodzenie ale myślę, że świetnie się sprawdzą też jako ciepła przekąska karnawałowa, czy jako danie postne. Świetnie nadają się do mrożenia. Zazwyczaj rozkładam pracę na dwa dni, jednego robię farsz a drugiego smażę naleśniki. Chociaż jak się dobrze zorganizuję to i jeden dzień wystarczy.

Naleśniki:

  1. 2 szkl mąki
  2. szkl mleka
  3. szkl wody
  4. 1 jajko + 1 żółtko
  5. 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  1. 1 kg kapusty kiszonej
  2. dwie garście suszonych grzybów
  3. średnia cebula
  4. sól, pieprz,
  5. 1 łyżeczka kminku mielonego
  6. olej

Dodatkowo: bułka tarta i roztrzepane jajko z dwiema łyżkami wody do panierowania i olej do smażenia.

Kapustę w razie potrzeby przepłucz, dodaj grzyby i gotuj do miękkości, (grzybów nie moczę wcześniej). Ugotowaną kapustę odsącz i przepuść przez maszynkę z sitkiem o dużych oczkach lub posiekaj. Cebulkę posiekaj w kostkę podsmaż na oleju, dodaj kapustę. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.

Składniki na naleśniki zmiksuj blenderem lub roztrzep rózgą. Gdyby ciasto było za gęste dodaj odrobinę mleka. Smaż naleśniki na złotawy kolor.

Po usmażeniu zwijaj krokiety wg uznania. Podzieliłam placki na pół i zwinęłam w trójkąty. Panieruj w jajku i bułce tartej. Obsmażaj na oleju na złoty kolor. Można obsmażyć bez panierki ale zdecydowanie lepiej smakują z panierką.

Krokieciki z kapustą i grzybami, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>