loading...
Słodkie wspomnienie lata, choć o tej porze roku też możesz przygotować to ciasto używając malin mrożonych. Pachnące, maślane ciasto i słodko- kwaśne owoce. Możesz podać na gorąco z gałką lodów waniliowych lub na zimno.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 5 łyżek miałkiego cukru
- 150 g malin świeżych lub mrożonych
- ok 1 kg jabłek – szarej renety lub w sezonie antonówki
- cukier puder do posypania ciasta
Z mąki, masła, żółtek i cukru zagnieć szybko ciasto i włóż do lodówki na ok 30 min. Gdyby ciasto nie dało się zagnieść dodaj dwie łyżki lodowatej wody. W tym czasie obierz jabłka podziel na mniejsze części włóż do garnka i podlej odrobiną wody, duś aż jabłka się rozpadną. Wyjmij ciasto z lodówki odkrój kawałek ok 1/3, większą część rozwałkuj niezbyt grubo i wyłóż tortownicę o średnicy ok 24 cm wyklejając boki. Wyłóż jabłka na ciasto, na nie wyłóż maliny. Zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Piecz na złoty kolor, ok 30-40 min. Gdy ostygnie posyp cukrem pudrem. Smacznego.