GD Star Rating
loading...
loading...
Ciąg dalszy sezonu szparagowego. A co powiecie na takie śniadanko… ? Smaczne było 🙂 Chrupiące szparagi, pachnąca, wędzona szynka szwarcwaldzka, polecam.
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- kilka główek szparagów
- 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- ok łyżki pokruszonej fety z ziołami
- młoda cebulka ze szczypiorkiem
- łyżka masła
- sól, pieprz
Główki szparagów blanszuj chwilę w osolonym wrzątku, żeby delikatnie zmiękły ale pozostawały chrupiące. Jajka razem z mlekiem roztrzep widelcem lub chwilę ubijaj mikserem, dopraw niewielką ilością soli i pieprzu. Cebulkę ze szczypiorkiem posiekaj i zeszklij na maśle i zalej jajkami. Podwijaj pod spód tak aby nie ścięte jeszcze jajko spływało na patelnię. Poukładaj główki szparagów, plasterki szynki. Wszystko posyp pokruszoną fetą z ziołami. Wstaw do piekarnika pod grill na dosłownie 5 min aby omlet z wierzchu nie był surowy. Dekoruj listkami bazylii. Smacznego:)