GD Star Rating
loading...
loading...
Domowy biały, kremowy serek, doskonały do sałatki lub pieczywa skropiony oliwą z oliwek do grzanki z pomidorem…
Składniki na ok 200 g serka:
- 2 l świeżego, tłustego mleka 3,2 % („prosto od krowy” 🙂 lub takiego w worku z krótkim terminem ważności, homogenizowane – pasteryzowane – nie nadaje się)
- 100 ml kefiru
- 3 suszone pomidory w zalewie
- 1 łyżeczka kaparów
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
Mleko wlej do garnka, dodaj kefir, wymieszaj. Zostaw na 24h, aż mleko się zsiądzie. Zsiadłe mleko pomieszaj tak aby skrzep rozpadł się na małe kawałki. Następnie umieść na gęstym sicie najlepiej wyłożonym jeszcze gazą i zostaw aby odciekło. Gdy odcieknie ale nie będzie jeszcze zwarte przełóż do miski, dodaj sól, drobno pokrojone pomidory, kapary i zioła. Wymieszaj i ponownie umieść na gazie albo w rożku do sera. Ciasno zawiąż i dobrze dociśnij aby odsączyć serek. Pozostaw na noc. Rano serek gotowy do spożycia. Smacznego.