loading...
Sezon na grzyby zaczyna się na dobre, a kurki można było już od dłuższego czasu kupić. Myślałam i myślałam jakie danie można by z mini zrobić i tak przyszły mi do głowy polędwiczki wieprzowe. Przepisów w sieci i książkach kucharskich jest mnóstwo, niektórzy nawet uważają to danie za specjał kuchni polskiej. Poczytałam, poczytałam i stwierdziłam, że zrobię je wg własnego pomysłu. Delikatne mięsko i pysznie pachnące grzybki w połączeniu dało bardzo smakowite danie. Polecam.
Składniki:
- 1 średnia polędwiczka wieprzowa
- masło do smażenia
- sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
- płaska łyżeczka przyprawy „zatar” – lub po pół łyżeczki tymianku i kminu
- średnia cebula i ząbek czosnku
- ok. 20 dag kurek
- śmietanka 30 % ok 50 ml
Oczyść kurki, na patelnię włóż masło i pół cebuli pokrojonej w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodaj kurki. Przypraw solą i pieprzem. Smaż ok 15 min. Polędwiczki oczyść z błon i pokrój na ok 2 cm plastry. Rozbij delikatnie ręką. Przypraw solą i pieprzem. Obsmaż na maśle na złoto, przełóż do garnka zalej małą ilością wody, dodaj zatar lub tymianek z kminem, ziele angielskie i listek laurowy oraz resztę cebuli pokrojonej w kostkę i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodaj kurki i całość duś na małym ogniu ok 15 min., aż mięsko będzie miękkie. Polędwiczki nie trzeba długo dusić bo to bardzo delikatne mięso. Im dłużej będziemy je dusić tym będzie bardziej twarde. Po tym czasie zaciągnij sos śmietanką i dopraw w razie potrzeby. Duś jeszcze przez chwilę aby sos odparował. Gdyby był za rzadki można zagęścić łyżką mąki wymieszanej w niedużej ilości wody. Do tego dania polecam dobrej jakości makaron lub ryż. Świetnie smakuje też z kluskami kładzionymi. Smacznego.