Tarta z pieczarkami

21 marca 2014 KolacjeObiadyPrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

… i kolejny szybki obiad, kolacja lub przekąska… Delikatne, kruche ciasto o maślanym aromacie, które rozpływa się w ustach, warto spróbować…

Składniki ciasta:

  1. 3,5 szkl mąki
  2. 1 jajko + 1 żółtko
  3. 2 płaskie łyżeczki soli
  4. 1 masło + 1/4 margaryny

Składniki farszu i sosu:

  1. ok. 40 dag pieczarek
  2. 1 średnia cebula
  3. sól, pieprz, tymianek
  4. 125 g ( 1/2 opakowania) serka mascarpone
  5. 2 jajka
  6. 100 ml mleka
  7. 2 łyżki masła

Szybko zagnieć ciasto. Gdyby nie chciało się zagnieść dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki i podsmaż na maśle, dodaj cebulę i czekaj aż się zeszkli. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, przełóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego (moje było o średnicy 26 cm), wylep boki i nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st C i zapiekaj przez 15-20 min. W tym czasie zmiksuj serek z jajkami i mlekiem. Przypraw solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłóż pieczarki, zalej sosem. Poruszaj naczyniem dla wyrównania masy i wstaw do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Piecz ok 20 min. aż wierzch będzie złoty. Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>