loading...
… i kolejny szybki obiad, kolacja lub przekąska… Delikatne, kruche ciasto o maślanym aromacie, które rozpływa się w ustach, warto spróbować…
Składniki ciasta:
- 3,5 szkl mąki
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 masło + 1/4 margaryny
Składniki farszu i sosu:
- ok. 40 dag pieczarek
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz, tymianek
- 125 g ( 1/2 opakowania) serka mascarpone
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 2 łyżki masła
Szybko zagnieć ciasto. Gdyby nie chciało się zagnieść dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki i podsmaż na maśle, dodaj cebulę i czekaj aż się zeszkli. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, przełóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego (moje było o średnicy 26 cm), wylep boki i nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st C i zapiekaj przez 15-20 min. W tym czasie zmiksuj serek z jajkami i mlekiem. Przypraw solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłóż pieczarki, zalej sosem. Poruszaj naczyniem dla wyrównania masy i wstaw do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Piecz ok 20 min. aż wierzch będzie złoty. Smacznego!