Tartaletki ze szparagami i ricottą

19 maja 2015 KolacjeObiadyPrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Dzisiaj szparagi w innej odsłonie, tartaletki z bardzo kruchego, bardzo maślanego ciasta z delikatnym kremowym wypełnieniem – smakują wyśmienicie. Spróbujcie…

Składniki ciasta:

  1. szklanka mąki (250 ml)
  2. 150 g miękkiego masła
  3. żółtko
  4. szczypta soli

Składniki nadzienia:

  1. 1/4 cukinii
  2. 1/2 pęczka szparagów ok 250 g
  3. 5 cienkich plasterków wędzonego boczku
  4. mała dymka razem ze szczypiorem
  5. masło
  6. 100 g ricotty
  7. jajko
  8. 100 ml śmietanki 30 %
  9. sól i biały pieprz

Zagnieć ciasto – będzie dość miękkie – i włóż do lodówki na ok 15 min. Po tym czasie wylepiaj foremki na tartaletki, nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i w każdą foremkę wsyp trochę suchej fasoli dla obciążenia. Piecz w temp. 200 ° C przez 12-15 min. Przygotuj farsz. Cukinię pokrój w kostkę, szparagom odetnij zdrewniałe końcówki i główki a środkową część pokrój na kawałki wielkości cukinii. Cebulkę ze szczypiorem posiekaj dość grubo. Na patelni rozgrzej ok 1 łyżki masła, wrzuć szparagi i chwilę podduś, dalej dodaj cukinię i dymkę. Dopraw solą i białym pieprzem do smaku. Duś jeszcze chwilę aż warzywa delikatnie zmiękną. Boczek pokrój na mniejsze kawałki i smaż na suchej patelni na chrupko. Ricottę, jajko i śmietankę zmiksuj dopraw solą i pieprzem do smaku. Do podpieczonych tartaletek wkładaj warzywa i boczek. Zalej sosem, a na wierzchu poukładaj główki szparagów. Piecz w temp. 180 ° C pod przykryciem przez ok 20 min. Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>